Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto;

  • masło

    125 g,
  • woda

    1 szkl,
  • jajka

    5 szt,
  • mąka pszenna

    1 szkl,

dodatkowo;

  • mleko

    2 szkl,
  • cukier

    1 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki,
  • mąka pszenna

    2 łyżki,
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • truskawki świeże

    300 g,
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto ;
Zagotować wodę z tłuszczem,dodać mąkę,
Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę.
Następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach,przez około 5 minut.
Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.(Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut,następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru.
Obydwa ciasta pieczemy tak samo.
Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami.

Krem budyniowy;
W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Do gotującego sie mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń.
Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę.
Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej.
Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki.
Delikatnie wymieszać.

Karpatkę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

29.06.2017 08:27
pyszne ciasto;)

gusia1000

25.06.2017 00:49
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat