Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z malinami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 1/2 kostki
woda 1 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
sól szczypta
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem budyniowy ze śmietanką

mleko 3,2% 1/2 litra
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
śmietana 30% 300 ml
maliny świeże 1 szklanka
polewa czekoladowa o smaku malinowym

Porada

Jedno z moich ulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z malinami

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Karpatka z malinami foto
2
Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Krok 2 - Karpatka z malinami foto
3
Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Jeszcze ciepły przykrywamy folią, aby nie zrobiła się na wierzchu skorupka. Studzimy.
Krok 3 - Karpatka z malinami foto
4
Zimny miksujemy mikserem 1 minutę, aby napowietrzyć budyń. Śmietankę prosto z lodówki ubijamy na sztywny krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu.Dodajemy świeże maliny,
Krok 4 - Karpatka z malinami foto
5
mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową. Chłodzimy całą noc w lodówce
Krok 5 - Karpatka z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.09.2016 20:53
Smaczny deser
noninka77 06.09.2016 18:25
Całkiem zapomniałam o tym cieście :) Dziękuję za przypomnienie :)
Bernadeta1 06.09.2016 17:10
Ale pięknie wyszła Ci ta karpatka, pyszności
Ewelina1991 06.09.2016 16:04
wspaniała karpatka
Agnieszka-87-25 06.09.2016 14:51
same pyszności
IKrakowianka 06.09.2016 13:59
wygląda obłędnie!
mirosława4 06.09.2016 13:34
apetyczna !
olkaaa 06.09.2016 13:26
wygląda smakowicie
Wacław 06.09.2016 12:50
znakomita ta karpatka :-)
ania2610 06.09.2016 12:37
wspaniała, pięknie wyrosła - uwielbiam w karpatce te "góry i doliny" :)
Konczi 06.09.2016 12:36
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak