Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka II

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 250 gram
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
woda 1 szklanka

KREM

budyń waniliowy 2 opakowania
margaryna 175 gram
mleko 500 ml
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka II

Kroki postępowania

1
CIASTO: Margarynę wkładamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia (aż margaryna się rozpuści). Następnie wsypujemy szklankę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy wbijamy jajka i ucieramy na jednolitą masę.
Krok 1 - Karpatka II foto
2
Gotowe ciasto rozprowadzamy na dwóch (jednakowych) natłuszczonych blachach i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy
Krok 2 - Karpatka II foto
3
KREM: Pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż budyń będzie gęsty. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami budyń.
Krok 3 - Karpatka II foto
4
Gotowy krem wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim.
Krok 4 - Karpatka II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 20.08.2014 20:01
pyszne, moje ulubione ciacho
Bernadeta1 20.08.2014 11:41
Super wyszła Ci ta karpatka, bardzo lubię
Kejti 20.08.2014 11:02
Pycha ciacho :-)
marta19 20.08.2014 00:38
pychota Uwielbiam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak