Przepis i sposób przygotowania na: KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
Galaretkę rozrabiamy w 400 ml wrzątku , ostawiamy do tężenia.
CIASTO PARZONE:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy, zdejmujemy z ognia.
Wsypujemy mąkę oraz kakao – mieszamy, stawiamy na ogień i na wolnym ogniu cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minuty ( ciasto ma odchodzić od brzegów ).
Wystudzoną masę miksujemy z jajkami praz proszkiem do pieczenia, dzielimy na 2 części.
Wyciągamy na 2 kwadratowe blachy, wysmarowane masłem i obsypane mąką i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
KREM BUDYNIOWY :
500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.
Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.
CAŁOŚĆ:
Blat ciasta smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy pokrojonymi truskawkami, dodajemy resztę kremu i posypujemy pokrojoną w kostkę galaretką.
Całość dociskamy, wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.