Karpatka cioci Luci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    0,7 l
  • mąka ziemniaczana

    4 kopiaste łyżki
  • mąka pszenna

    3 kopiaste łyżki
  • żółtko surowe

    4 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • margaryna

    1/2 kostki
  • woda

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jajko

    5 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania budyniu na krem. Połowę mleka zagotowujemy w garnku. Do pozostałej części mleka dodajemy mąki, cukry, oraz żółtka. Mieszamy dokładnie ( ja używam miksera) i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie lub zwyczajnie mikserem na wolnych obrotach. Kiedy masa zgęstnieje gotujemy jeszcze około 2-3 minutki. Przykrywamy folia spożywczą tak aby leżała ona na budyniu( nie będzie wtedy kożucha). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do miski wrzucamy margarynę, miksujemy aż będzie biała i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce budyń. Miksujemy aż uzyskamy gładziutki puszysty krem. Ciasto: Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy margarynę( nadal gotujemy) Kiedy margaryna już się rozpuści a woda zacznie wrzeć, dodajemy mąkę z solą i bardzo energicznie mieszamy. Masa powinna byc bardzo gęsta i odchodzić od brzegów garnka. Kiedy juz uzyskamy taka gęsta masę zestawiamy garnek z ognia. Czekamy kilka minut aż ciasto lekko przestygnie i wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym wbiciu. Uzyskamy gładkie ciasto dość gęste( nie dające się wylać). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy połowę ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut ( aż będzie ładnie przyrumienione. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Placki studzimy. Jeden placek kładziemy na blasze, rozsmarowujemy grubą warstwę kremu i nakładamy na niego drugi placek( wzniesieniami do góry - oba placki)Dociskamy lekko i wkładamy do lodówki na conajmniej 2h. Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 16.01.2014 10:12
mój mąż uwielbia :-)
reniatka 08.12.2013 12:22
nie ma jak karpatka chyba wszyscy lubią ;)
nogawkuchni 08.12.2013 11:49
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością świetnie smakuje,kuszący i bardzo apetyczny deser,pyszna słodkość.
2milutka 08.12.2013 11:46
lubię karpatkę narobiłaś smaka
SylwiaMagdaSabin 08.12.2013 11:32
Uwielbiam karpatkę.
patryska76 08.12.2013 10:57
Moje ulubione ciacho! ;-)
cukiereczek 08.12.2013 09:45
wspaniała karpatka
Edith85 08.12.2013 08:40
jak ja dawno nie jadłam karpatki
maciek7 08.12.2013 08:13
przepyszna
monisia1977 08.12.2013 07:01
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat