Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 5 sztuk

Masa

mleko 3,2% 1/2 litra
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło lub margaryna 250 g
sok z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować na blasze i piec ok 30 min w 200°C do zrumienienia
Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło
utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden upieczony placek, przykryć drugim, po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.05.2015 11:56
dawno nie jadłam karpatki, ta wygląda świetnie
misia53 04.05.2015 20:54
moja ulubiona karpatka
fotoviderek 04.05.2015 19:40
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Grazyna0211 04.05.2015 17:04
pyszne ciasto
Janina 04.05.2015 15:10
Super ciacho;)
Kluska_87 04.05.2015 13:29
uwielbiam :)
Gracer 04.05.2015 12:46
bardzo lubię karpatkę
Futka 04.05.2015 12:45
Świetna i pyszniutka karpatka! To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa - niebo dla podniebienia :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak