Karpatka

Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    12,5 dag
  • woda

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • masło roślinne

    1/3 kostki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • budyń

    1/2 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut( w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać( można zmiksować). Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

15.04.2013 21:38
takie ciasto jest najlepsze

Wafelek2601

08.01.2013 00:15
Bardzo lubię

Roksana3

09.06.2011 16:47
uwielbiam karpatkę pucha:)

Barbara55

30.05.2011 16:28
dobre ciasto

kielcok1

08.05.2011 16:34
jeno z lepszych ciast

radek305

05.02.2011 02:46
pychotka

rakow2

04.02.2011 14:47
lubię bardzo karpatkę

pioge7

25.01.2011 16:03
musi być smaczna

ewasylwia

19.01.2011 20:32
uwielbiam

Iwusia

12.10.2010 15:17
Bardzo lubię karpatkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat