Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    12,5 dag
  • woda

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • masło roślinne

    1/3 kostki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • budyń

    1/2 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut( w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać( można zmiksować). Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 15.04.2013 21:38
takie ciasto jest najlepsze
Wafelek2601 08.01.2013 00:15
Bardzo lubię
Roksana3 09.06.2011 16:47
uwielbiam karpatkę pucha:)
Barbara55 30.05.2011 16:28
dobre ciasto
kielcok1 08.05.2011 16:34
jeno z lepszych ciast
radek305 05.02.2011 02:46
pychotka
rakow2 04.02.2011 14:47
lubię bardzo karpatkę
pioge7 25.01.2011 16:03
musi być smaczna
ewasylwia 19.01.2011 20:32
uwielbiam
Iwusia 12.10.2010 15:17
Bardzo lubię karpatkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat