Karpatka

Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    12,5 dag
  • woda

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • masło roślinne

    1/3 kostki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • budyń

    1/2 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karpatka

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut( w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać( można zmiksować). Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

IKrakowianka 15.04.2013 21:38
takie ciasto jest najlepsze
Wafelek2601 08.01.2013 00:15
Bardzo lubię
Roksana3 09.06.2011 16:47
uwielbiam karpatkę pucha:)
Barbara55 30.05.2011 16:28
dobre ciasto
kielcok1 08.05.2011 16:34
jeno z lepszych ciast
radek305
radek305 05.02.2011 02:46
pychotka
rakow2
rakow2 04.02.2011 14:47
lubię bardzo karpatkę
pioge7 25.01.2011 16:03
musi być smaczna
ewasylwia 19.01.2011 20:32
uwielbiam
Iwusia 12.10.2010 15:17
Bardzo lubię karpatkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat