Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 margaryny i sól, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.
Rondel zdejmij z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodawaj do niej po 1 jajku cały czas mieszając mikserem.
Dwie identyczne foremki o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż je cienką warstwą ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut w 230*. Następnie otówrz drzwiczki piekarnika i obniż temperature do 180*, po około 1 minucie zamknij znów drzwiczki i piecz do zezłocenia.
Krem:
2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypać cukrem pudrem.