Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
wody 1 szk
margaryny kasia 125 g
jajek 5
mąki pszennej typ 500 1 szk
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 1 l
margaryny kasia 250 g
cukru 3/4 szk
cukru waniliowego 16 g
mąki pszennej typ 500 8 łyżka
mąki ziemniaczanej 6 łyżka
DODATKOWO:
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
W garnku zagotować wodę z margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do gotującej się wody. Bardzo energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki i chwilę gotować aż będzie gładka konsystencja ciasta. Tak zaparzone ciasto wystudzić. Do ciasta wbijać po jednym jajku i miksować za pomocą np. ręcznego miksera. Ciasto powinno być gładkie.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować w miarę równo. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu pierwszego ciasta wyjąć je, ponownie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować drugą część ciasta. Piec tak samo jak pierwsze ciasto.
Krok 2 - Karpatka foto
3
Teraz należy przygotować krem. Mi wyszły wysokie góry, wiec jeśli komuś wyjdą niskie to krem może zrobić z połowy składników. 500 ml mleka zagotować w garnku. W drugiej części mleka wymieszać cukier, cukier waniliowy i obie mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać energicznie mieszankę i szybko mieszając ugotować budyń. Należy uważać aby nie zrobiły się grudki. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Margarynę o pokojowej temperaturze umieścić w misce i zmiksować ją. Do utartej dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać masę. Postępować tak do momentu aż krem będzie gładki i jednolity bez grudek.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Pierwsze ciasto wyłożyć na tacę lub deskę. Na cieście rozsmarować krem i przykryć drugim ciastem. Na koniec posypać cukrem pudrem. Karpatkę dobrze jest schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
Krok 4 - Karpatka foto
5
( Moja niestety tyle nie wytrzymała i nie związała tak jak powinna, bo została szybko skonsumowana ).
Krok 5 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 07.02.2014 16:01
moje ulubione ciacho
norweska20 30.12.2013 23:42
przepadam za karpatką
JOANNA16 01.09.2013 09:32
uwielbiam))))
dwa pokoje z kuchnią 12.04.2013 16:38
zaraz zjem monitor! doskonale
marcia7 11.04.2013 23:28
moje ulubione ciacho
migotka28 11.04.2013 22:59
nasze ulubione :) znika błyskawicznie
Karolcia12 11.04.2013 22:39
uwielbiam to ciasto, pychota
muffina 11.04.2013 21:43
o jezu kocham to :) Najlepsze ciasto zaraz po torcie bezowym;D
Pietruszka 11.04.2013 21:40
karpatkę mogłabym jeść non stop :)
reniatka 11.04.2013 21:22
karpatka-cos pysznego
justys759 11.04.2013 21:06
wygląda wspaniale:)
Sylwia26 11.04.2013 20:49
moje ulubione ciasto...mniam
Rafał3 11.04.2013 20:41
palce lizać mniam
Boska_Agatka 11.04.2013 20:38
wspaniale gorąco polecam
Olga_SK 11.04.2013 20:36
wieki całe nie jadłam karpatki :) natchnęłaś mnie - chyba zrobię w weekend:D
pycia9 11.04.2013 20:32
uwielbiam karpatkę
Megg 11.04.2013 20:25
uwielbiam karpatkę, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak