Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • wody

    1 szk
  • margaryny kasia

    125 g
  • jajek

    5
  • mąki pszennej typ 500

    1 szk
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mleko

    1 l
  • margaryny kasia

    250 g
  • cukru

    3/4 szk
  • cukru waniliowego

    16 g
  • mąki pszennej typ 500

    8 łyżka
  • mąki ziemniaczanej

    6 łyżka
  • DODATKOWO:

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka foto
W garnku zagotować wodę z margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do gotującej się wody. Bardzo energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki i chwilę gotować aż będzie gładka konsystencja ciasta. Tak zaparzone ciasto wystudzić. Do ciasta wbijać po jednym jajku i miksować za pomocą np. ręcznego miksera. Ciasto powinno być gładkie.
Krok 2 - Karpatka foto
Ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować w miarę równo. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu pierwszego ciasta wyjąć je, ponownie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować drugą część ciasta. Piec tak samo jak pierwsze ciasto.
Krok 3 - Karpatka foto
Teraz należy przygotować krem. Mi wyszły wysokie góry, wiec jeśli komuś wyjdą niskie to krem może zrobić z połowy składników. 500 ml mleka zagotować w garnku. W drugiej części mleka wymieszać cukier, cukier waniliowy i obie mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać energicznie mieszankę i szybko mieszając ugotować budyń. Należy uważać aby nie zrobiły się grudki. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Margarynę o pokojowej temperaturze umieścić w misce i zmiksować ją. Do utartej dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać masę. Postępować tak do momentu aż krem będzie gładki i jednolity bez grudek.
Krok 4 - Karpatka foto
Pierwsze ciasto wyłożyć na tacę lub deskę. Na cieście rozsmarować krem i przykryć drugim ciastem. Na koniec posypać cukrem pudrem. Karpatkę dobrze jest schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
Krok 5 - Karpatka foto
( Moja niestety tyle nie wytrzymała i nie związała tak jak powinna, bo została szybko skonsumowana ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 07.02.2014 16:01
moje ulubione ciacho
norweska20 30.12.2013 23:42
przepadam za karpatką
JOANNA16 01.09.2013 09:32
uwielbiam))))
dwa pokoje z kuchnią 12.04.2013 16:38
zaraz zjem monitor! doskonale
marcia7 11.04.2013 23:28
moje ulubione ciacho
migotka28 11.04.2013 22:59
nasze ulubione :) znika błyskawicznie
Karolcia12 11.04.2013 22:39
uwielbiam to ciasto, pychota
muffina 11.04.2013 21:43
o jezu kocham to :) Najlepsze ciasto zaraz po torcie bezowym;D
Pietruszka 11.04.2013 21:40
karpatkę mogłabym jeść non stop :)
reniatka 11.04.2013 21:22
karpatka-cos pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat