Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
masło lub margaryna 3/4 kostki
woda 1 1/2 szklanki
jaja 4 sztuki
Krem:
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 1 /2 litra
masło lub margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z masłem.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Po rozpuszczeniu masła dodać mąkę i energicznie mieszać. Prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2 - Karpatka foto
3
Ucierać, dodając pojedynczo jajka. Podzielić na 2 części. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160- 170 C.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Utrzeć margarynę z żółtkami. Dodawać ostudzony budyń.
Krok 4 - Karpatka foto
5
Ciasto przełożyć kremem i schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 10.03.2013 08:44
coś góry niewyrosły
SmacznaPyza 09.03.2013 18:52
raczej napoleonka bo karpaty to to nie są - nie wyrosła wcale .....
migotka28 09.03.2013 17:55
karpatka najpyszniejsza dla moich domowników,znika w mig
kupiska 09.03.2013 16:36
Smaczne...
Aleksandra/Olcia 09.03.2013 15:52
uwielbiam,szybko sie robi i szybko znika
Pietruszka 09.03.2013 15:18
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak