Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryny 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
szczypta soli
jajko 5
mleko 3/4 l
jajko 3
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy
serek mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy margarynę i szczyptę soli. Doprowadzamy wszystkie składniki do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając. Całą masę gotujemy około 2-3min na wolnym ogniu. Po zagotowaniu ciasto należy wystudzić do letniej temperatury. Następnie dodajemy po jednym jajku (ważne, by nie dawać wszystkich jajek na raz) pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać masę w garnku. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i przekładamy jedną porcję ciasta na papier – przekładamy łyżkami na całej blasze po trochę ciasta a następnie rozkładamy je na blasze (musi być 1 blat ciasta).Pieczemy około 30min w nagrzanym piekarniku (nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto nam opadnie) - następnie wyjąć i ostudzić. W trakcie pieczenia powinny nam na cieście wypiętrzyć się 'góry'. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy 3 jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na ciasto (na spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 09.11.2014 12:58
chyba zrobie ją jeszcze dzisiaj
adelajda 25.01.2013 21:05
poproszę na jutro do porannej kawki !
Rafał10 25.01.2013 19:16
wyborne :)
Mira85 25.01.2013 18:37
super
Aleksandra/Olcia 25.01.2013 17:51
uwielbiam karpatkę....
rafał4 25.01.2013 17:43
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak