Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
W rondelku zagotować wode z margaryną.
jak margaryna sie rozpuści i zawszy razem z wodą
jenym ruchem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i dokładnie mieszać
na malutkim gazie, ma powstać taka błyszcząca "klucha"
Ciasto wystudzić.
Zimne miksować z kolejno wbijanymi jajkami.
Ciasto powdzielić na 2 części i wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec 2 placki w 180 stopniach przez 50 minut każdy
(nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia)
Wystudzić.
KREM
Ugotować budyń bez cukru,dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Kremem przełożyć blaty karpatki.
Można podawać odrazu,ja wole jak postoi noc w lodówce
( w szczelnie zawiniętym worku, ponieważ karpatka lubi przejść zapachem lodówki)
podawać posypane cukrem pudrem