Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1.5 szklanki
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

CIASTO


W rondelku zagotować wode z margaryną.
jak margaryna sie rozpuści i zawszy razem z wodą
jenym ruchem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i dokładnie mieszać
na malutkim gazie, ma powstać taka błyszcząca "klucha"


Ciasto wystudzić.
Zimne miksować z kolejno wbijanymi jajkami.
Ciasto powdzielić na 2 części i wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec 2 placki w 180 stopniach przez 50 minut każdy
(nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia)
Wystudzić.


KREM


Ugotować budyń bez cukru,dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Kremem przełożyć blaty karpatki.


Można podawać odrazu,ja wole jak postoi noc w lodówce
( w szczelnie zawiniętym worku, ponieważ karpatka lubi przejść zapachem lodówki)


podawać posypane cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.04.2014 17:06
uwielbiam karpatke pychaaaa :)
rjustysia 25.01.2013 22:25
jedno z najlepszych ciast!
halina17 17.01.2013 13:22
Dobre ciasto,lubię karpatkę.
aspire5742 16.01.2013 21:51
smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak