Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 1 szk
masło 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
krem do karpatki
masło 1/2 kostki
cukier puder 2 szkl + do posypania
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Ciasto: masło zagotować wraz ze szklanką wody, po zestawieniu z ognia dodać 1/3 szklanki mąki energicznie mieszać i ostudzić. Dodać kolejno jajka stale miksując, wsypać proszek do pieczenia i pozostałą mąkę. Masę podzielić na dwie równe części. Piec po 20 minut w 170 stopniach.
Krem: w 1*/3 szklanki mleka rozrobić mąkę pszenną z ziemniaczaną, resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i wymieszać - doprowadzić do wrzenia, wystudzić. Masło dokładnie utrzeć do białości dodać cukier puder, dodać masę mleczną i wstawić do lodówki. Krem rozsmarować na jednej warstwie ciasta, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 26.05.2013 21:12
najlepszy placek na świecie ;)
Bernadeta1 28.01.2013 13:31
uwielbiam karpatkę ale zawsze brak mi odwagi upiec
Alex_M 13.01.2013 23:51
uwielbiam karpatke!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak