Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
1 szkl. -
masło
125 g -
mąka tortowa
1 szkl. -
jajko
5 szt. -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
Krem:
-
mleko
3 szkl. -
cukier
3/4 szkl. -
masło
125 g -
cukier waniliowy
1 szt.. -
mąka tortowa
4 łyżki -
mąka ziemniaczana
5 łyżek -
jajko
4 szt. -
cukier puder
według uznania
Przepis i sposób przygotowania Karpatka
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucuerać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32*23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto rozprowadzi na blaszce (jest klejące, ale takie ma być). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25-30 min. (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
KREM:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z maką i jajkami, poczym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min., energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na ciasto (zostawić po bokach wolne 2 cm - wówczas po nałożeniu drugiego ciasta krem nie wypłynie) przykryć drugim ciastem. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (10)