Karpatka

Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szkl.
  • masło

    125 g
  • mąka tortowa

    1 szkl.
  • jajko

    5 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • Krem:

  • mleko

    3 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • masło

    125 g
  • cukier waniliowy

    1 szt..
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • jajko

    4 szt.
  • cukier puder

    według uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karpatka

CIASTO:
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucuerać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32*23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto rozprowadzi na blaszce (jest klejące, ale takie ma być). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25-30 min. (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
KREM:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z maką i jajkami, poczym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min., energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na ciasto (zostawić po bokach wolne 2 cm - wówczas po nałożeniu drugiego ciasta krem nie wypłynie) przykryć drugim ciastem. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

ppaulina 23.04.2014 22:23
uwielbiam karpatkę :)
Beata23 07.12.2012 08:39
uwielbiam
pierniczkowo 29.09.2012 11:45
jedno z moich ulubionych ciast:)
romanrafal
romanrafal 28.01.2012 09:28
przepyszna
Ewelina38 04.12.2011 22:51
moje też, uwielbiam ją :P)
anoosia 12.07.2011 11:39
moje ulubione ciasto!!!!!!!!!mniam
irenka 26.06.2011 11:50
przepyszna
aleksa123 03.06.2011 07:37
Smaczne.
ewasylwia 09.04.2011 16:10
bardzo lubię to ciasto
aguus 09.04.2011 11:41
jeden z moich ulubionych deserów:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat