Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    5 kawałków
  • kasza gryczana

    2 woreczki
  • cebula

    1 sztuka
  • brukselka

    20 dkg
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuka
  • oliwki czarne

    4 sztuki
  • koperek świeży

    1 gałązka
  • sól

    1 do smaku
  • otręby

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • pietruszka zielona

    2 gałązki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną foto
Karpia przekładam do garnka dodaję obraną i pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na 3 h. Na talerz wysypuję mąkę, dodaję otręby i panieruję każdy kawałek ryby. Na rozgrzanej patelni na oleju smażę.
Krok 2 - Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną foto
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Brukselkę myję, obieram, i także gotuję w osolonej wodzie 10 minut. Kurki smażę na patelni, solę, pieprzę. Dodaję pietruszkę świeżą pokrojoną. Na talerz wykładam kurki, na nie karpia. Podaję z kaszą i brukselką oraz pomidorkami koktajlowymi, i oliwkami czarnymi.
Krok 3 - Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną foto
Dekoruję koperkiem gałązką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 26.02.2014 16:14
pyszności :)
Poison1988 05.04.2013 12:11
podane przepięknie jak zawsze :) a propozycja karpia bardzo oryginalna i na pewno wypróbuję :) super!
Alex_M 05.04.2013 10:47
wspanialosci!
arbuzowo 04.04.2013 15:46
Bardzo lubię karpia - ten sposób podania wygląda zachęcająco
idealme 04.04.2013 15:39
nie lubię karpia ani gryczanej, ale i tak wygląda zachęcająco!
halina17 04.04.2013 15:04
Z kurkami pyszny karp.
Olga_SK 04.04.2013 15:01
wykwintnie!
DOROTA/PATI197799 04.04.2013 14:58
świetne danie
Pomocnik 04.04.2013 14:32
ale pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat