Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1,5 kg
jaja 2 sztuki
groszek konserwowy 2 łyżki
kukurydza konserwowa 2 łyżki
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
sól do smaku
cytryna
natka pietruszki
fasola 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Kroki postępowania

1
Karpia po oprawieniu dokładnie myjemy, a następnie filetujemy. Filety nacieramy obficie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Łeb ryby wraz z całym szkieletem zostawiamy na wywar. Łeb i szkielet ryby układamy w garnku wraz z włoszczyzną i podpaloną na palniku cebulą oraz przyprawami. Zalewamy 1,5- 2 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około 1- 1,5 godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie odcedzamy wywar odkładając warzywa i szkielet wraz z łbem. Wywar zostawiamy w szerokim garnku, układamy w nim filety karpia pozbawione wcześniej ości i gotujemy około 25 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Krok 1 - Karp w galarecie foto
2
Zostawiamy je następnie w wywarze do lekkiego przestygnięcia i wyjmujemy ostrożnie łopatką, żeby się nie rozpadły. Jeśli są jeszcze jakieś ości, wówczas wyjmujemy je ostrożnie.
Krok 2 - Karp w galarecie foto
3
Wywar możemy sklarować lub przefiltrować używając do tego filtrów do kawy, żeby galareta nie była mętna. Czysty wywar zagotowujemy dodając napęczniałą w niewielkiej ilości wody żelatynę. Powinna się ona rozpuścić w wywarze. Wywar schładzamy.
Krok 3 - Karp w galarecie foto
4
Na półmisku układamy porcje ryby, pokrojone w plasterki jajko, marchewkę z wywaru również pokrojoną w plasterki, groszek, kukurydzę, fasolkę, natkę pietruszki. Zalewamy wywarem. Ja robiłam to " na raty" zalewając kilkoma łyżkami, odstawiając i po zastygnięciu zalewając następną porcją. Rybę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Krok 4 - Karp w galarecie foto
5
Smacznego :)
Krok 5 - Karp w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 29.07.2014 18:08
pyszne i smaczne
Dorian 09.02.2014 11:02
pyszna rybka
olkaaa 21.01.2014 07:59
już dawno nie jadłam
IKrakowianka 02.01.2014 17:52
smaczna rybka
smerfna_chatka 30.12.2013 09:21
wygląda bardzo apetycznie
Megg 30.12.2013 09:03
wygląda bardzo apetycznie
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 02:01
Smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak