Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1,5 kg
włoszczyzna do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
jajko 1 szt
ogórek kiszony 1 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Kroki postępowania

1
Karpia oskrobać, oprawić, pokroić w dzwonka, dokładnie umyć.
Krok 1 - Karp w galarecie foto
2
Przygotować bulion. W dużym, płaskim garnku wlać wodę, dodać 2-3 oskrobane całe marchewki, korzeń pietruszki, kawałek pora (białą część), kawałek selera, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe. Wodę lekko osolić i dodać ok 1 łyżeczki kucharka uniwersalnego.
Krok 2 - Karp w galarecie foto
3
Gotować bulion, gdy warzywa będą półmiękkie delikatnie wkładać dzwonka karpia. Gotować na małym ogniu ok kwadrans (ryba będzie gotowa do wyjęcia, gdy ości będą łatwo z niej wychodziły). Pozostawić rybę w bulionie do ostygnięcia.
Krok 3 - Karp w galarecie foto
4
Po ostygnięciu delikatnie filetujemy karpia.
Krok 4 - Karp w galarecie foto
5
Rybę układamy na półmisku. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Ogórka kroimy w plasterki, podobnie marchew. Wszystko układamy na półmiskach.
Krok 5 - Karp w galarecie foto
6
Żelatynę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu z bulionem. Po ostudzeniu i lekkim zgęstnieniu bulionu z żelatyną doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy ułożoną na półmiskach rybę.
Krok 6 - Karp w galarecie foto
7
Czekamy aż żelatyna z bulionem stężeje.
Smacznego
Krok 7 - Karp w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 21.12.2013 22:11
ukochana rybka
kate.500 15.09.2013 11:53
Kilka dni temu widziałam karpia w Selgrosie
misia53 15.09.2013 01:01
chętnie bym zjadła ale teraz karpia niedostanę
Dorian 14.09.2013 23:11
gratuluje cierpliowosci do wyjmowania osci. Robila tak moja mama.
Katarzyna59 21.08.2013 07:21
wspaniała rybka
IwonaKa 21.08.2013 00:04
mogłabym go jeść codziennie,super podany
Krystyna32 17.08.2013 07:26
bardzo lubię
barbara11561 17.08.2013 01:52
lubię rybki w galarecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak