Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po węgiersku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 5 dag
papryka konserwowa 2 strąki
pomidory 2 szt
cebula 1 szt
śmietana 0,75 szklanki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
karp 1 sprawiony bez głowy

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po węgiersku

Sprawionego karpia opłukujemy, osuszamy i kroimy na porcje. Przekładamy paseczkami słoniny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Do żaroodpornego naczynia wlewamy cienką warstwę oleju /nie podaję ilości bo wszystko zależy od wielkości naczynia/, na dnie układamy słoninę a na niej kawałki ryby wraz z cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 10-15 min. Pomidory myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę osączamy z zalewy i również kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa układamy na rybie, polewamy posoloną śmietaną, oprószamy pieprzem i papryką. Zapiekamy jeszcze ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 12.12.2012 09:10
mniam
IwonaKa 11.12.2012 21:55
jeszcze nie jadłam w takiej postaci,czas spróbować
V_kuchareczka 11.12.2012 21:23
zapowiada się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak