Karp marynowany w cebuli i majeranku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karpia dzwonka

    1,5 kg
  • cebula biała

    4 szt
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka

    do obtoczenia
  • masło klarowane

    do smażenia
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 29.12.2014 14:11
super karpik
teresa18 28.12.2014 18:26
aromatyczna rybka
Kuchenka 28.12.2014 17:44
uwielbiam karpia
Agnieszka-87-25 28.12.2014 09:26
uwielbiam taką
Magula 28.12.2014 09:04
mniam pyszny karpik
w mojej kuchni 28.12.2014 08:45
apetycznie wygląda potrawa..
bietka 28.12.2014 08:04
bardzo smaczna rybka :)
IKrakowianka 27.12.2014 23:57
super jest taka ryba

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat