Karp marynowany w cebuli i majeranku

Karp marynowany w cebuli i majeranku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karpia dzwonka

    1,5 kg
  • cebula biała

    4 szt
  • majeranek Prymat

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • mąka

    do obtoczenia
  • masło klarowane

    do smażenia
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

29.12.2014 14:11
super karpik

teresa18

28.12.2014 18:26
aromatyczna rybka

Kuchenka

28.12.2014 17:44
uwielbiam karpia

Agnieszka-87-25

28.12.2014 09:26
uwielbiam taką

Magula

28.12.2014 09:04
mniam pyszny karpik

w mojej kuchni

28.12.2014 08:45
apetycznie wygląda potrawa..

bietka

28.12.2014 08:04
bardzo smaczna rybka :)

IKrakowianka

27.12.2014 23:57
super jest taka ryba

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat