Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karobowe bułeczki z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 50 g
mleko 190 -200 ml
olej 60 ml
cukier 65 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka

nadzienie

jabłka małe ok.150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karobowe bułeczki z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.

Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Karobowe bułeczki z jabłkiem foto
2
W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.
Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche.
Krok 2 - Karobowe bułeczki z jabłkiem foto
3
Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.

W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Krok 3 - Karobowe bułeczki z jabłkiem foto
4
Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.

Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.

Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut.
Krok 4 - Karobowe bułeczki z jabłkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.01.2017 16:02
pyszne bułeczki
paniusiaewa 09.01.2017 12:32
Robię podobne, ale nie takie zdobione.
bogusia 82 08.01.2017 21:27
fajne bułeczki :)
jan_mag 08.01.2017 20:48
chętnie bym skosztowała!
2milutka 08.01.2017 19:32
jakie fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak