"karnibahar kizartmasi"-kalafior panierowany,turecka przystawka meze...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 większy
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • olej do smażenia

    - ile potrzeba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać

zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente"-nie może być za miękki

wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda

jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy

podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO!!!


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 22.10.2014 07:22
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat