Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 większy -
sok z cytryny
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki -
jajko
4 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 szklanki -
olej do smażenia
- ile potrzeba
Sposób przygotowania
zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente"-nie może być za miękki
wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda
jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy
podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO!!!
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się