Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"karnibahar kizartmasi"-kalafior panierowany,turecka przystawka meze...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1 większy
sok z cytryny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
olej do smażenia - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: "karnibahar kizartmasi"-kalafior panierowany,turecka przystawka meze...

podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać

zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente"-nie może być za miękki

wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda

jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy

podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO!!!


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.10.2014 07:22
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak