KARNAWAŁOWE SPRĘŻYNKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    4 szt
  • masło

    1/5 kostki
  • skórka cytryny

    1 łyżka
  • śmietana

    2 łyżki
  • winiak

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • sól

  • tłuszcz do formy

  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę,wbić żółtka,dodać 2 łyżki cukru,szczyptę soli i startą skórkę z cytryny.Masło wyjęte godzinę wcześniej z lodówki posiekać,wlać do niego alkohol i śmietanę.Dodając stopniowo mleko,zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienki placek,pokroić go na paseczki o szerokości ok.1 cm i długości 15 cm.Paseczki owinąć wokół natłuszczonych blaszanych tutek do pieczenia rurek.W dużym garnku rozgrzać olej.Na gorący wrzucać partiami rurki.Smażyć,aż ciastka się zrumienią.Wyjąć na bibułę i odsączyć.Nim wystygną,zdjąć z tutek i oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 13.04.2013 11:59
Fajny pomysł na smaczną przekąskę.
sara1 13.01.2013 10:50
ciekawy pomysł
ben-ka 20.12.2011 09:51
karnawał tuż,tuz:)
junox 13.12.2011 21:27
ciekawe!!!!!
smakoszek 02.12.2011 21:10
super
Justa32 24.11.2011 23:13
polecam!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat