Karnawałowe róże

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • marmolada

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach. Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem. Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu. Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.12.2012 23:45
śliczne :)
ZEWA 04.06.2012 11:01
piękne i pyszne
magduś83 30.08.2011 23:25
świetne
sylwia / sytofala 21.08.2011 16:24
znam ten przepis , wart polecenia.dlaczego ja je robiłam tylko raz?
Karolina69 23.07.2011 10:35
fajne
Iwusia 05.07.2011 21:34
wyglądają wspaniale :)
Oktawia 02.07.2011 14:06
aż chce się jeść
eli82 12.05.2011 20:22
super
Jaheira11 20.04.2011 07:33
fajnie wyglądają- rewelacja
kotlet 26.03.2011 23:39
mam na takie ochotę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat