Karnawałowe faworki zwane chrustem

Karnawałowe faworki zwane chrustem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    3 łyżeczki
  • rum

    2 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
  • śmietana

    100 ml
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • smalec

    1 kg
  • cukier puder

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karnawałowe faworki zwane chrustem

Kroki postępowania

Krok 1 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól, cukier, całe jajka, śmietanę, rum i olej. Wyrabiamy szybko dość luźne ciasto. Ja nie dodałam od razu całej mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde i, żeby ładnie się wyrobiło.
Krok 2 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Żeby wbić Powietrze do ciasta przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i uderzamy przez kilka minut w ciasto wałkiem kuchennym. To najprostszy sposób.
Krok 3 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze porcje i po kolei je rozwałkowujemy, następnie wycinamy z ciasta prostokąty o długości do 10 cm, szerokości 2- 3 cm. Na środku nacinamy każdy z nich i przewijamy.
Krok 4 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Przewinięte faworki układamy na wysypanej mąką tacy.
Krok 5 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjęcie zrobiłam pod koniec smażenie, więc olej już się lekko "przypalił".
Krok 6 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Po usmażeniu wyjmujemy faworki na talerz wyłożony serwetkami lub kuchennym ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 7 - Karnawałowe faworki zwane chrustem foto
Podajemy posypane delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

caralajna 09.08.2012 09:10
smaczne chruściki
IKrakowianka 16.07.2012 20:07
bardzo je lubię
Iwusia 24.02.2012 23:49
uwielbiam je
aginaa 18.02.2012 16:36
smaczne
jolita 18.02.2012 13:14
mniam
jolita 18.02.2012 13:14
mniam
anja3107 17.02.2012 14:59
pyszne
suzana 16.02.2012 22:13
pychota
suzana 16.02.2012 22:13
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat