Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy deser ryżowy z karmelizowanym bananem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki ryżowe 1/3 szklanki
mleko 1/2 szklanki
Syrop: 2 łyżeczki karmelowego (do kawy)
banan 1 mniejszy
cukier trzcinowy 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy deser ryżowy z karmelizowanym bananem

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki ryżowe, zalewamy je mlekiem, dodajemy 2 łyżeczki syropu karmelowego i gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 2-3 minuty). Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z ognia, płatki powinny „wypić” całe mleko. Jeśli pudding będzie za gęsty można dolać odrobinę mleka, wymieszać. Pudding przekładamy do pucharka lub miseczki. Na wierzch wykładamy karmelizowane banany. Sposób przygotowania bananów – Banana kroimy w półplasterki (nie za cienkie). Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (czubatą), dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Dodajemy nasze banany, ruszając patelnią podsmażamy banany dosłownie kilka chwil, powinny być pokryte karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 30.04.2017 21:27
Chętnie bym zjadła taki deser:)
halina17 30.04.2017 20:48
Dobry deser.
benka 30.04.2017 20:16
Chętnie bym spróbowała.
Ola1young 30.04.2017 18:10
ciekawy deser :)
olkaaa 30.04.2017 11:53
fajny pomysł
Wafelek2601 30.04.2017 09:56
Wygląda smacznie
Róża1 30.04.2017 09:12
superowy deserek !!!!!!!!!!!!!!!!
w mojej kuchni 30.04.2017 00:11
dla mnie pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak