Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
60 g. -
woda
0,8 l. -
spirytus
1 l. -
śliwki suszone
10 g. -
rodzynki
20 g. -
laska wanilii
1 sztuka -
migdały
10 g. -
orzechówka
0,8 l.
Przepis i sposób przygotowania KARMELÓWKA
Śliwki, rodzynki, wanilię drobno pokroić.
Wszystko razem włożyć do butelek, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
Następnie z cukru zrobić karmel, wymieszać z przegotowaną wodą, dodać do spirytusu. Wymieszać.
Przelać przez lejek z watą, dodać orzechówkę, wlać do butelek, zakorkować i pozostawić na ok. tydzień.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (3)