KARMELÓWKA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    60 g.
  • woda

    0,8 l.
  • spirytus

    1 l.
  • śliwki suszone

    10 g.
  • rodzynki

    20 g.
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • migdały

    10 g.
  • orzechówka

    0,8 l.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały sparzyć, obrać ze skóry, drobno posiekać.
Śliwki, rodzynki, wanilię drobno pokroić.
Wszystko razem włożyć do butelek, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
Następnie z cukru zrobić karmel, wymieszać z przegotowaną wodą, dodać do spirytusu. Wymieszać.
Przelać przez lejek z watą, dodać orzechówkę, wlać do butelek, zakorkować i pozostawić na ok. tydzień.

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 17.01.2013 16:14
super
Stenka 30.08.2012 08:23
pewnie pyszna ta naleweczka
angelika14 11.01.2012 20:54
proste w wykonaniu - każdy może je zrobić:) na pewno sprobuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat