Karmelowe tartaletki z różami z jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    190 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • masło miękkie

    100 gram
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • woda zimna

    3-4 łyżki

Składniki na nadzienie

  • jabłka

    4-5 sztuki
  • cukier brązowy

    40 gram
  • masło

    20 gram
  • sok z cytryny

    1/2 sztuka

Dodatkowo

  • cukier brązowy

    50 gram
  • masło

    30 gram
  • cynamon Prymat

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karmelowe tartaletki z różami z jabłek foto
Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na godzinę schować do lodówki.

30 g masła rozpuścić i wymieszać z 50 g cukru.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. ½ łyżeczki masła wymieszanego z cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 2 - Karmelowe tartaletki z różami z jabłek foto
Przygotowanie jabłek:

Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. W miseczce wymieszać 20 g roztopionego masła, sok z cytryny i 40 g cukru. Zalać jabłka przygotowaną mieszanką i wymieszać. Wstawić na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej żeby jabłka zmiękły.

Plasterek jabłka zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
Krok 3 - Karmelowe tartaletki z różami z jabłek foto
Oprószyć cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.

Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 07.07.2015 00:51
wykonanie -rewelacja
Stenka 19.12.2014 20:59
pięknie wyglądają
Ola1984 03.12.2014 19:08
Pięknie wyglądają :)
malaczarna23 03.12.2014 17:46
Wygladaja pieknie;)
mirosława4 03.12.2014 15:38
sorry miało być prezentują się pięknie :)
mirosława4 03.12.2014 15:36
prezentuję się pięknie
Adamorek 03.12.2014 15:33
dzieło sztuki
Barbara13 03.12.2014 15:27
wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje :)
turkus3 03.12.2014 15:03
tartaletki wyglądają imponująco :-)
gosia56 03.12.2014 14:42
super deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat