Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowe tartaletki z różami z jabłek
Kroki postępowania
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na godzinę schować do lodówki.
30 g masła rozpuścić i wymieszać z 50 g cukru.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. ½ łyżeczki masła wymieszanego z cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. W miseczce wymieszać 20 g roztopionego masła, sok z cytryny i 40 g cukru. Zalać jabłka przygotowaną mieszanką i wymieszać. Wstawić na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej żeby jabłka zmiękły.
Plasterek jabłka zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.