Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane nektarynki na płatkach ryżowych

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nektarynka 3 sztuki (nie za miękkie)
cukier trzcinowy 1 łyżka + 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
płatki ryżowe 1/2 - 3/4 szklanki w zależności od preferowanej gęstości
masło 1 łyżka (z górką)
płatki migdałowe 2 łyżeczki (około)
sól odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane nektarynki na płatkach ryżowych

Na patelni rozpuszczamy masło z 1 łyżką cukru trzcinowego (poruszając patelnią). Dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) dowolnie pokrojone nektarynki. Całość karmelizujemy około 3 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Powstały słodki „sos” powinien zgęstnieć.

W garnuszku z grubszym dnem gotuję mleko (z odrobiną soli). Do gotującego się mleka dodaję 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Zmniejszam gaz i gotuję całość 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.

Ugotowane płatki (najlepiej jeszcze ciepłe) wykładamy do pucharków. Na wierzch układamy nasze nektarynki ze słodkim „sosem”. Całość posypujemy lekko połamanymi płatkami migdałowymi.

Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 05.12.2016 13:31
apetycznie sie zrobiło ;-)
jan_mag 03.12.2016 11:00
Pyszności mniam
cukiereczek 03.12.2016 10:04
prosty przepis na ciekawy deser
gusia1000 03.12.2016 00:04
Fajny deser..
Renataj 02.12.2016 22:03
Pyszny i zdrowy deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak