Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane banany z kremem mascarpone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

banan 5
cukier brązowy 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 5 łyżek
sól jeśli lubicie lekko słony karmel

Krem mascarpone

śmietana kremówka 250 gram
serek mascarpone 125 gram
cukier puder 3-4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietan fix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane banany z kremem mascarpone


Na początek najlepiej przygotować sobie krem mascarpone.

Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę. Ubijamy ją do momentu, aż zacznie robić się sztywna. Wtedy dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym oraz śmietan-fixem.
Ponownie ubijamy aż masa będzie sztywna. Następnie porcjami dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

Na patelnię wsypujemy brązowy cukier i dolewamy do niego wody. Podgrzewamy i mieszamy go do momentu uzyskania płynnego karmelu. Dodajemy masło i dokładnie całość mieszamy.

Do tak przygotowanego karmelu wrzucamy pokrojone w paski banany. Obsmażamy je z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły i pokryły karmelem.

Banany podajemy z kremem mascarpone. Smakują wybornie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 24.10.2016 14:09
kusząca propozycja
w mojej kuchni 24.10.2016 12:52
prosty i szybki smakołyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak