Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane banany na budyniu waniliowym, DS XIX odc. 29

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karmelizowane banany na budyniu waniliowym to przepis pełen słodyczy i korzennej nuty w zestawieniu z kremowym akcentem. Koniecznie przygotujcie taką owocową i deserową propozycję, którą pokochają wszyscy. 

Składniki:

Banany karmelizowane w kremie patissiere:

jajka duże 4 sztuki
cukier 100 g
mąka pszenna 60 g
pomarańcze 2 sztuki
banan 2 sztuki
miód 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 500 ml
wanilia laska Prymat 1 opakowanie
Cynamon cały Prymat 1 opakowanie
Goździki całe Prymat 4 sztuki
serek waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane banany na budyniu waniliowym, DS XIX odc. 29

Banany karmelizowane na miodzie z dodatkiem masła i aromatycznych, korzennych przypraw to danie, które zachwyca ciekawym połączeniem składników i finalnym smakiem. Banany to owoc, po który bardzo często sięgamy przygotowując desery, a to wszystko dzięki ich plastycznej konsystencji, która znajduje swoje zastosowanie w kuchni w różnej postaci. Z pewnością choć raz w życiu jedliście chlebek bananowy czy banany w cieście kokosowym, a może nawet piliście smoothie na bazie banana i innych owoców. W ty przepisie karmelizowane banany zostały wzbogacone o dodatek budyniu waniliowego, czyli słynnego kremu Patissiere, który dodaje całości kremowej konsystencji. 

Sposób przygotowania karmelizowanych bananów:

1

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy rózgą i dodajemy cukier. Ucieramy rózgą, żeby cukier się rozpuścił. Ubijamy rózgą do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii PRYMAT przecinamy na pół i wyciągamy nasionka, a następnie dodajemy do mleka (laskę również możemy wrzucić do garnka). Całość podgrzewamy. 

2

Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę i łączymy składniki za pomocą rózgi. Podgrzane mleko powoli dolewamy do masy i mieszamy. Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy do stałej temperatury 70° przez ok 5-6 minut. Mieszamy szpatułką aż krem zgęstnieje.

3

Banany kroimy wzdłuż na pół. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy banany i smażymy z jednej strony. Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy goździki PRYMAT i dodajemy miód. Chwilę podsmażamy. Wyjmujemy banany na talerz, a na patelnię dodajemy laskę Cynamonu PRYMAT, krótko podgrzewamy i tak powstaje karmel.

4

Do małej miseczki nakładamy krem patissiere. Na wierzch nakładamy serek waniliowy .Banany polewamy karmelem.

Karmelizowane banany z dodatkiem kremu pattisiere to wykwintnie brzmiąca nazwa dania, które w rzeczywistości jest bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego jeśli chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę lub zaproszonych gości ciekawym deserem - karmelizowane banany sprawdzą się tutaj idealnie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak