Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane banany na budyniu waniliowym, DS XIX odc. 29
Banany karmelizowane na miodzie z dodatkiem masła i aromatycznych, korzennych przypraw to danie, które zachwyca ciekawym połączeniem składników i finalnym smakiem. Banany to owoc, po który bardzo często sięgamy przygotowując desery, a to wszystko dzięki ich plastycznej konsystencji, która znajduje swoje zastosowanie w kuchni w różnej postaci. Z pewnością choć raz w życiu jedliście chlebek bananowy czy banany w cieście kokosowym, a może nawet piliście smoothie na bazie banana i innych owoców. W ty przepisie karmelizowane banany zostały wzbogacone o dodatek budyniu waniliowego, czyli słynnego kremu Patissiere, który dodaje całości kremowej konsystencji.
Sposób przygotowania karmelizowanych bananów:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy rózgą i dodajemy cukier. Ucieramy rózgą, żeby cukier się rozpuścił. Ubijamy rózgą do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii PRYMAT przecinamy na pół i wyciągamy nasionka, a następnie dodajemy do mleka (laskę również możemy wrzucić do garnka). Całość podgrzewamy.
Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę i łączymy składniki za pomocą rózgi. Podgrzane mleko powoli dolewamy do masy i mieszamy. Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy do stałej temperatury 70° przez ok 5-6 minut. Mieszamy szpatułką aż krem zgęstnieje.
Banany kroimy wzdłuż na pół. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy banany i smażymy z jednej strony. Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy goździki PRYMAT i dodajemy miód. Chwilę podsmażamy. Wyjmujemy banany na talerz, a na patelnię dodajemy laskę Cynamonu PRYMAT, krótko podgrzewamy i tak powstaje karmel.
Do małej miseczki nakładamy krem patissiere. Na wierzch nakładamy serek waniliowy .Banany polewamy karmelem.