Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarzębina

    150g
  • cukier

    150g
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • brandy

    2 łyżki
  • woda

    6 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto
Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach najlepiej na koniec października. Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to wkładamy ją na dwa dni do zamrażalnika, wówczas stopień goryczy zmaleje. Tak przygotowaną jarzębinę zasypujemy cukrem i zostawiamy na 4 dni.
Krok 2 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto
Po tym czasie gotujemy ją w rondelku wraz z cukrem, którym była zasypana. Dodajemy 4 łyżki wody, sok z połowy cytryny, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy na 12 godzin i po tym czasie dodajemy kolejne 2 łyżki wody i znów gotujemy przez 15 minut.
Krok 3 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto
Po zakończeniu procesu, dodajemy do gorącej jarzębiny dwie łyżki brandy, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoiczka. Całość po zastygnięciu będzie dość twarda, najlepiej wyciągać ją ze słoiczka rozgrzaną łyżką, bądź po prostu wsadzić słoiczek do gorącej wody. Jest to doskonały dodatek do herbaty na długie jesienno-zimowe wieczory.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 01.02.2017 18:09
Świetny pomysł. Tylko teraz nie ma zimą jarzębiny.
adelajda 28.12.2013 18:37
rewelacyjny przepis, chętnie spróbuję :)
Klausia 16.11.2013 11:34
Ja się uzależniłam od herbaty z tą jarzębiną :D Jest super, nie trzeba nic więcej dodawać :)
Alex_M 16.11.2013 11:09
jestem ciekawa smaku :) chciałam robić, ale w tym roku nie udało mi się zdobyć jarzębiny :( ale za to w przyszłym wypróbuje Twój przepis :)
Mniam 14.11.2013 16:43
Wspaniały przepis! Ach, gdybym miała dostęp do jarzębiny...
Olga_SK 14.11.2013 13:41
Wpraszam się do Ciebie na herbatkę z jarzębiną :D Ależ to musi być pycha!
anemon 13.11.2013 20:36
Podoba mi się Twój przepis, niestety w tym roku nie udało mi się nazbierać jarzębiny. Pozostaje mi tylko oglądać przepisy takie jak Twój.
gosia56 13.11.2013 20:31
jeszcze nigdy nie jadłam jarzębiny ciekawy przepis
artur7 13.11.2013 19:42
super pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat