Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 400 g
pieczarki 250 g
wino czerwone wytrawne 150 ml
woda 1/2 szkl
mąka 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, rozkroić na 4 plastry, rozklepać lekko pięścią, posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć do rondla z grubym dnem.
Krok 1 - Karkówka z pieczarkami foto
2
. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, przesmażyć na rumiano na tym samym oleju.Przełożyć do mięsa, a na patelnię wlać wino i podgrzać mieszając łyżką po dnie ,aby zebrać smak z patelni. Wlać wino do rondla
Krok 2 - Karkówka z pieczarkami foto
3
Dusić na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Gdyby wino zbyt mocno wyparowało , dolać wody. Na koniec zaciągnąć sos mąką wymieszaną z wodą.
Krok 3 - Karkówka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 02.10.2016 00:38
Uwielbiam takie dania.
Marta Ryżek-Kalkowska 31.07.2016 17:12
Karkówkę bardzo lubię.
Malgorzata549 11.07.2016 22:09
uwielbiam karkówke
Bernadeta1 10.07.2016 15:45
smaczne jedzonko
KORAL 04.07.2016 19:14
Super mięsko :)
benka 04.07.2016 08:02
Dziękuję :)
Urszula Świeca 03.07.2016 21:57
Smaczna karkówka ))
mirosława4 03.07.2016 19:38
bardzo smaczna jest taka karkóweczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak