Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z grilla

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
olej 0,5 szt
musztarda dijon 1 łyżeczka
tymianek
ziarna jałowca
pieprz
sól
piwo 1 szkl
karkówka 8 w plastrach

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z grilla

Marynata
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Plastry karkówki umyć, osuszyć, lekko pobić tłuczkiem do mięsa. Przygotowaną marynatą posmarować każdy plaster mięsa, włożyć do głębokiej miski, przykryć, odstawić najlepiej na całą noc, do lodówki. Karkówka czym dłużej jest w marynacie, tym jest lepsza. Zamarynowaną karkówkę położyć na dobrze rozgrzany ruszt, grillować. Podczas grillowania przewracamy karkówkę na drugą stronę, podlewając piwem. Karkówkę grillować kilka minut do miękkości mięsa. Złocistą karkóweczkę układamy na liściach sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 01.07.2013 07:07
Dobór przypraw mi pasuje,jak najbardziej.A musztardę Dijon wprost uwielbiam.Karkówka na grilla,wcześniej zamarynowana,jest wyborna.
Megg 30.06.2013 20:37
uwielbiam taką karkóweczkę z grilla

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak