Karkówka z grilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    0,5 szt
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • tymianek

  • ziarna jałowca

  • pieprz

  • sól

  • piwo

    1 szkl
  • karkówka

    8 w plastrach
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Plastry karkówki umyć, osuszyć, lekko pobić tłuczkiem do mięsa. Przygotowaną marynatą posmarować każdy plaster mięsa, włożyć do głębokiej miski, przykryć, odstawić najlepiej na całą noc, do lodówki. Karkówka czym dłużej jest w marynacie, tym jest lepsza. Zamarynowaną karkówkę położyć na dobrze rozgrzany ruszt, grillować. Podczas grillowania przewracamy karkówkę na drugą stronę, podlewając piwem. Karkówkę grillować kilka minut do miękkości mięsa. Złocistą karkóweczkę układamy na liściach sałaty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 01.07.2013 07:07
Dobór przypraw mi pasuje,jak najbardziej.A musztardę Dijon wprost uwielbiam.Karkówka na grilla,wcześniej zamarynowana,jest wyborna.
Megg 30.06.2013 20:37
uwielbiam taką karkóweczkę z grilla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat