Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karkówka
-
mięso mielone
-
papryka czerwona
Przepis i sposób przygotowania Karkówka z farszem
1 kg karkówki w grubych plastrach
300 g mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
Słoiczek papryki marynowanej (ok. 2 sztuki)
1 jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 cebula
Bułka tarta
Majeranek
Olej
Sól
Pieprz
Mięso umyć, osuszyć, a następnie włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbić tłuczkiem. Każdy kotlet posypać solą i majerankiem.
Mięso mielone włożyć do miski i wymieszać z posiekaną cebulą, szczypiorkiem oraz pokrojoną w kostkę papryką. Wbić jajko, dodać 1 łyżkę bułki tartej i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Na każdym kotlecie rozłożyć porcję mięsa mielonego, po czym zwinąć i spiąć roladki wykałaczkami. Ułożyć na blasze, polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Piec ok. 50 min. Podawać z surówką.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)