Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zioła prowansalskie suszone Prymat 15 g
cebula 4 szt
sól 3 łyżki
olej 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
woda
karkówka 2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli

Kroki postępowania

1
Mięso z karkówki myjemy i osuszamy. Olej łączymy z solą i dokładnie, z każdej strony nacieramy tym mięso. Obsypujemy dokładnie ziołami prowansalskimi i wkładamy w zamkniętym naczyniu do lodówki przynajmniej na noc. Mięso może w ten sposób marynować się nawet kilka dni.
Krok 1 - Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w dość grube półplasterki. Czosnek przecieramy przez praskę. Mięso obkładamy cebulą i czosnkiem, podlewamy odrobiną wody i wkładamy do najmocniej nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny.
Krok 2 - Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli foto
3
Podajemy na gorąco do obiadu i jako wędlinę.
Krok 3 - Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 24.02.2014 16:29
bardzo pyszna
adelajda 24.02.2014 15:58
dobra karkóweczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak