Karkówka w stylu orientalnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pasta Tandoori

    2 łyżki
  • pasta Tom yun

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • szalotka

    2 szt
  • karkówka

    60 bez kości
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i pokroić w grube plastry, posmarować pastą Tandoori i odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać olej i zeszklić pokrojone drobno szalotki. Następnie przełożyć cebulkę do rondla. Obsmażyć na tym samy oleju plastry karkówki- mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Dodać mięso do szalotki. Nalać na patelnię zimnej wody, zmyć smak i przelać do mięsa. Podlać mięso wodą tak, aby woda była centymetr powyżej mięsa. Posolić, dodać pastę Tom yun i dusić około 20 minut pod przykryciem. Na koniec zagęścić sos wodą z mąką (według uznania, jeśli lubimy rzadkie sosy mąki może być mniej). Podawać np. z ryżem i świeżymi ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 29.06.2013 14:41
pyszne jedzonko
cooleczka 18.06.2013 12:49
bardzo lubię karkówkę, a to dla mnie nowy, bardzo fajny pomysł na nią
Pietruszka 12.06.2013 09:12
fajny przepis, a mięso pewnie było pyszne
Grazyna0211 09.06.2013 12:30
bardzo apetycznie się prezentuje z chęcią bym spróbowała
Alex_M 17.05.2013 13:21
ciekawa jestem jak smakuje :)
adelajda 14.05.2013 07:30
piękny kolor tej karkówki
Megg 10.05.2013 20:21
pewnie jest pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat