Karkówka w sosie z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kakrówka platy

    4 1cm grubosc
  • pieczarki

    350 g
  • cebula biała

    2
  • koncentrat pomidorowy

    3 lyzki
  • śmietana 30%

    3 lyzki
  • musztarda

    1 lyzeczka
  • natka pietruszki

  • czosnek

    1 zabek
  • sól, pieprz ziolowy Prymat, or

  • oliwa

    3-4 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i posypac z obu stron przyprawami: sola, pieprzem i czerwona papryka, owinac folia i wstawic na 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Grzyby obrac i pokroic dosc cienko wzdluz, na plastry lub pólplastry. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w píorka, papryke w slupki, czosnek przecisnac przez praske, natke posiekac. Wyjac karkówke, obtoczyc ja w mace i podsmazyc na rozgrzanym tluszczu, z obu stron na rumiano. Przelozyc mieso do rondla, zalac goraca woda. Warzywa mozna lekko podsmazyc na tluszczu po miesie, ja jednak tego nie robilam. Papryke, cebule i pieczarki dodac do duszonego miesa, dodac lyzeczke papryki slodkiej, chilli, sol, ok lyzke vegety, lyzeczke cukru, pieprz, lyzeczke musztardy, wymieszac i dusic pod przykryciem przez 50-60 minut. Na 20 minut przez zakonczeniem, dodac 2 listki laurowe, a tuz przed zakonczeniem duszenia, wyjac listki, zdjac rondel z ognia, dodac przecier pomidorowy, zmiazdzony czosnek, smietane, natke pietruszki i doprawic do smaku. Podawac na goraco. Podawac z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rique 15.01.2012 09:32
super
eli_555 06.10.2011 23:23
pychota
maryśka 27.09.2011 09:37
extra
maciek7 05.06.2011 09:35
pyszne !!!
kitka 20.03.2011 17:04
wyśmienite
Babciagramolka 28.11.2010 23:33
Kusisz ! Poproszę odłożyc dla mnie porcyjkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat