Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie pomidorowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
masło klarowane 1 łyżka
woda 1 szklanka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pomidorowym

Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.04.2015 23:27
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak