Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 g
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat przyprawa
Liść lubczyku suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
oliwa
pieczarki 500 g
śmietana 12% 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
koperek
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem).
Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.05.2015 12:23
pyszne danie na talerzu
VioletoweKucharzenie 21.05.2015 09:09
Krucha i mocno doprawiona przyprawami karkówka, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak