Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w herbacie
Przygotowujemy gorący warzywny bulion.
Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.
W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.
W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.
W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.
Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.
W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.
Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.
Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.
Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.
Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).
Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.
Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.
Smacznego