Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w herbacie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 500 ml
cebula 1 szt
czosnek 5 zabkow
smalec 4 lyzki
śmietana 18% słodka 3 lyzki
sól 1 łyzeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
herbata 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
jabłko 1 szt. (duże)
wino półwytrawne białe 150 ml
karkówka 600 wieprzowa
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w herbacie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Przygotowujemy gorący warzywny bulion.

Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.

W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.

W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.

W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.

Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.

W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.

Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.

Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.

Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.

Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.

Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).

Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.

Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 08.03.2014 20:46
ciekawy pomysł
Christopher 12.02.2014 10:37
Smaczna karkóweczka.
Mniam 11.02.2014 23:12
Bardzo ciekawy pomysł na karkówkę. Podoba mi się :)
Renataj 11.02.2014 21:57
Interesujący pomysł - w takim wydaniu jeszcze karkówki nie jadłam.
gibli 11.02.2014 21:42
poproszę kawałeczek mięska na kanapeczki:))
sylwia_sl 11.02.2014 20:57
Bardzo ciekawa propozycja
treonina 11.02.2014 20:47
nigdy takiej nie próbowałam :-) świetny przepis!
Lis 11.02.2014 20:44
Świetny pomysł na karkówkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak