Karkówka po flisacku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    przyprawa
  • przyprawa uniwersalna

  • Musztarda miodowa Prymat

  • mąka

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • marchewka

    3 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • ziemniaki

    7 szt
  • boczek wędzony

    200 g
  • natka pietruszki

    garść
  • cebula

    2 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Bulion grzybowy

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 15.09.2015 08:49
Pysznie jedzonko :)
Benita 14.09.2015 23:24
Bardzo interesujący przepis
dagita 14.09.2015 19:32
Brzmi ciekawie :)
IZABELA29 14.09.2015 18:48
pyszne dnaie
Pani Domu 14.09.2015 15:53
bardzo dobry obiad
jasiek 14.09.2015 15:17
dla prawdziwego flisaka
Mniam 14.09.2015 15:10
Coś konkretnego do zjedzenia :) Ale lubię takie dania :)
Agnieszka-87-25 14.09.2015 14:37
ale fajna karóweczka
VioletoweKucharzenie 14.09.2015 14:13
Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat