Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z rozmarynem, czosnkiem i pieprzem cayenne
Marynatę rozmieszałam z olejem i posmarowałam nią ładny kawałek chudej karkówki. Posypałam ją dodatkowo czosnkiem bo lubię go dodawać do pieczystego. Przełożyłam mięso do pojemnika, zamknęłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzałam do 200 st. C a karkówkę obwiązałam dratwą nadając jej równiejszy kształt. Ułożyłam na blasze i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 30 min. a gdy się zrumieniła przewróciłam na drugą stronę, zmniejszyłam temp. do 170 st. C, podlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody i piekłam ok. 2 godzin polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Po upieczeniu a przed podaniem odstawiłam mięso na jakieś pół godziny żeby odpoczęło i dopiero pokroiłam na plastry.