Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
pieczarki 500 gram
seler korzeniowy 1
cebula 2
pieprz
Przyprawa do mięs Prymat
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
woda 1 2/3 szklanki
sos sojowy 1-2 łyżki
sól i pieprz
ocet 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki.
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso podsmaż mięso z obu stron.
Plastry mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między mięso ułóż część pieczarek i cebulę.
Pozostałe warzywa ułóż na wierzchu. Seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posyp mięso.
Do garnka dodaj ocet,wodę,cukier,pieprz i sól oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj a następnie polej mięso.
Karkówkę piecz w temp. 180 C. przez ok. 2 godziny 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Julka 13.03.2023 18:49
A koncentrat pomidorowy trzeba cały dodać ?
Doradca Smaku 20.03.2023 11:44
Nie, wystarczą 3 łyżeczki. Uzupełniłem w przepisie.
adelajda 13.11.2016 12:34
Smaczny obiadek
Bernadeta1 27.09.2016 18:07
Chętnie bym zjadła taki obiadek
MonikaW 27.09.2016 16:41
zapisuję sobie przepis w księdze, bo bardzo mi się podoba
Ilona_eS 27.09.2016 16:04
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak