Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 6 ząbków
czubryca zielona 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Kroki postępowania

1
Karkówkę umyć i osuszyć. Obrać czosnek.
Krok 1 - Karkówka pieczona foto
2
Każdy ząbek czosnku przekroić wzdłuż na pół. (Ja daję dużo czosnku na tak małą porcję mięsa, gdyż uwielbiam jego delikatny smak i soczystość po upieczeniu).
Mięso z każdej strony nakłuć nożem z ostrym szpicem.
W powstałe otwory wcisnąć przekrojone ząbki czosnku.
Krok 2 - Karkówka pieczona foto
3
Karkówkę posmarować olejem.
Następnie posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem granulowanym, energicznie wetrzeć.
Odstawić na 1 dzień do lodówki.
Krok 3 - Karkówka pieczona foto
4
Po tym czasie posypać wierzch karkówki czubrycą i włożyć do rękawa do pieczenia.
Do rękawa wlać 50 ml wody, parując nada mięsu soczystość.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni, wstawić do niego nasze mięso.
Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni.
Piec jeszcze 40 minut.
Krok 4 - Karkówka pieczona foto
5
Po upieczeniu wyjąć karkówkę z rękawa wraz z powstałym "sosem", który po zastygnięciu jest pyszną galaretką.
Gdy ostygnie włożyć do lodówki.
Następnie kroić w plastry i podawać do pieczywa.
Krok 5 - Karkówka pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 22.03.2013 23:17
Nie ma to jak pyszne, soczyste, aromatyczne domowe mięsko, niebo w gębie!
Monika58 22.03.2013 22:30
takie mięso musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak