Karkówka marynowana z patelni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • olej

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, wymoczyć w wodzie osączyć, pokroić na porcje w plastry grubości ok.1 cm. Czosnek obrać i posiekać na drobno lub przegnieść w prasce. Z oleju i pozostałych przypraw zrobić marynatę . Plastry mięsa nacierać marynatą , ułożyć w naczyniu warstwami, przykryć folią i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin - najlepiej na noc. Patelnię rozgrzać i nakładać mięso i smażyć na dość mocnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut z jednej strony do zrumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i dusić również ok. 10 minut. Mięsko jest soczyste i miękkie o wspaniałym aromacie. Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką lub ćwikłą. Smacznego ;))
Janina
Można zrobić sos, podlewając mięsko wodą albo bulionem i lekko zaciągnąć. Również jest w takiej wersji bardzo smaczne;))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 08.03.2016 13:25
na pewno smakuje tak jak wygląda
Małgorzata Pin 21.02.2016 10:23
smaczna karkóweczka.
gregor# 11.02.2016 16:17
rewelacyjna sprawa, miałem okazje wypróbować
Bernadeta1 18.12.2015 20:37
smacznie przygotowane mięsko
gosia56 18.12.2015 20:09
pyszne mięsko
Motorek 18.12.2015 18:40
fajny przepis
sliwka 18.12.2015 18:30
Super przepis;))
MAR3STA 18.12.2015 18:03
Pyszne mięsko
JulkaTomeczek 18.12.2015 17:54
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat