Karkówka jałowcowa

Karkówka jałowcowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek

    2,5 kg
  • sól

    13 dkg
  • saletra

    1,5 grama
  • Goździki całe Prymat

    1 dkg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2,5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć. Liście drobno rozkruszyć, natomiast pozostałe przyprawy utłuc w moździerzu. Na mocno rozgrzaną patelnię dać sól wymieszaną z saletrą i pozostałymi przyprawami. Podzielić na 3 części. Jedną częścią natrzeć mięso i pozostawić w kamiennym garnku na dwa dni w ciepłym pomieszczeniu. Następnie natrzeć drugą częścią mieszanki i znowu pozostawić na dwa dni. I tak samo robimy z trzecią częścią przypraw i też trzymamy dwa dni. Po tych 6 dniach garnek dokładnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni. Pamiętać, aby codziennie mięso obracać i wcierać w nie wytworzony sos. Po tym czasie wyciągnąć je, opłukać i owiązać szpagatem i powiesić w przewiewnym miejscu na całą noc. Potem wędzić w dymie jałowcowym przez 4 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 06.03.2014 09:27
pyszne mięsko
ONY_za_kare 05.08.2013 18:39
lubię takie mięsko
Beata23 17.02.2013 17:17
dobra karkóweczka
Bernadeta1 11.02.2013 12:31
bardzo lubię karczek i teraz wypróbuję Twój przepis z jałowcem
berys18 11.12.2012 17:19
pycha mięsko
Łukasz15 25.10.2012 07:46
Bardzo dobra
mirosława4 13.06.2012 19:44
super
RenataZ-et 05.06.2012 22:09
świetna propozycja
Dorian 30.04.2012 10:57
pycha
mela25 25.04.2012 06:57
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat