Karkówka gotowana

Karkówka gotowana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • karkówka

    1,2 kg
  • sól

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • majeranek

    3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szt

Do gotowania

  • sól

    2 łyzki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyzeczka
  • pieprz

    1/4 łyzeczki
  • majonez

    4 łyzki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • liść laurowy

    2 szt
  • majeranek

    2 łyzeczki
  • woda

    3 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Owijamy w folię spożywczą, ugniatamy aby przyprawy wniknęły w mięso i wkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie do garnka wlewamy 3 litry wody dodajemy wszystkie przyprawy do gotowania i wkładamy mięso.Stawiamy na ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy mięso w marynacie na 12 godzin. Po tym czasie mięso ponownie gotujemy 20 minut i odstawiamy na 12 godzin. Następnie karkówkę wyjmujemy z zalewy i zostawiamy aby woda ociekła. Karkówka nadaje się do spożycia jest miękka i soczysta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

katarzynka455

29.06.2017 09:51
pyszne mięsko:)

bertpvd

28.06.2017 22:52
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat