Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka gotowana

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

karkówka 1,2 kg
sól 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
majeranek 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 szt

Do gotowania

sól 2 łyzki
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
pieprz 1/4 łyzeczki
majonez 4 łyzki
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
majeranek 2 łyzeczki
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka gotowana

Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Owijamy w folię spożywczą, ugniatamy aby przyprawy wniknęły w mięso i wkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie do garnka wlewamy 3 litry wody dodajemy wszystkie przyprawy do gotowania i wkładamy mięso.Stawiamy na ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy mięso w marynacie na 12 godzin. Po tym czasie mięso ponownie gotujemy 20 minut i odstawiamy na 12 godzin. Następnie karkówkę wyjmujemy z zalewy i zostawiamy aby woda ociekła. Karkówka nadaje się do spożycia jest miękka i soczysta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 29.06.2017 09:51
pyszne mięsko:)
bertpvd 28.06.2017 22:52
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak