Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka czosnkowo-szczypiorowa

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sposobów na przygotowanie marynaty do karkówki jest wiele. Jak lubicie jednak tradycyjne smaki - ta karkówka czosnkowo-szczypiorkowa przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

Lista składników

karkówka 1 kilogram

Marynata:

czosnek 0,5 główki
szczypior 1 pęczek
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
oregano 0,5 łyżeczki
sok z cytryny
olej 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka czosnkowo-szczypiorowa

Karkówkę pokroić w plastry i rozbić. Do naczynia z przykryciem wrzucić posiekany szczypior, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Wlać sok z cytryny i olej.

Dokładnie wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Karkówkę piec na grillu do zrumienienia.

W trakcie pieczenia posypać przyprawą do grilla. Podawać z surówką i pieczywem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak