Karkówka czosnkowo-szczypiorowa

Karkówka czosnkowo-szczypiorowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sposobów na przygotowanie marynaty do karkówki jest wiele. Jak lubicie jednak tradycyjne smaki - ta karkówka czosnkowo-szczypiorkowa przypadnie Wam do gustu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    1 kilogram

Marynata:

  • czosnek

    0,5 główki
  • szczypior

    1 pęczek
  • Bazylia suszona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oregano

    0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

  • olej

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Karkówka czosnkowo-szczypiorowa

Karkówkę pokroić w plastry i rozbić. Do naczynia z przykryciem wrzucić posiekany szczypior, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Wlać sok z cytryny i olej.

Dokładnie wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Karkówkę piec na grillu do zrumienienia.

W trakcie pieczenia posypać przyprawą do grilla. Podawać z surówką i pieczywem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat