Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkowe kotlety w panierce

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówki 3 plastry po około 200 g
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 6 łyżek
soli czosnkowej 1 łyżeczka
pieprz do smaku
jajko 3
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karkowe kotlety w panierce

Kroki postępowania

1
3 plastry karkówki ( po około 200 g )
6 łyżek sosu francuskiego ( na bazie musztardy Dijon, oleju rzepakowego i przypraw )
1 łyżeczka soli czosnkowej
pieprz do smaku
3-4 jajka ( w zależności od wielkości )
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Plastry karkówki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa ( nie za cienko ). Oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Z każdej strony za pomocą pędzla silikonowego lu innego przeznaczonego do żywności posmarować sosem francuskim i zostawić tak na 20 - 30 minut.
Krok 1 - Karkowe kotlety w panierce foto
2
Jajka wybić do miski, doprawić solą i pieprzem i rozbełtać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i ponownie w tartej bułce.
Krok 2 - Karkowe kotlety w panierce foto
3
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor z obu stron.
Krok 3 - Karkowe kotlety w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 03.03.2014 12:08
pyszne mniam mniam
Lidka19880 29.01.2014 16:33
super kotleciki..polecam
rutynka 21.05.2013 15:58
proste i smaczne:)
Megg 21.04.2013 17:34
przepyszne kotlety!!!
Olga_SK 21.04.2013 10:39
mój mąż będzie zachwycony, jak mu takie na obiad zaserwuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak