Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony z winem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 60 dkg
cebula 1/2
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1/3 szkl
wino białe wytrawne 1/2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony z winem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy kucharka, czosnek granulowany, przyprawę curry i dokładnie mieszamy. Umyte mięso osuszamy ręcznikiem papierowym , dajemy do garnka i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso dajemy na rozgrzaną patelnię i rumienimy z dwóch stron razem z pokrojoną cebulką.
Krok 1 - Karczek pieczony z winem foto
2
Zarumienione mięso podlewamy winem i gotujemy aż wino wyparuje.
Krok 2 - Karczek pieczony z winem foto
3
Następnie podlewamy wodą, dajemy liście laurowe i ziela. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa.
Krok 3 - Karczek pieczony z winem foto
4
SMACZNEGO
Krok 4 - Karczek pieczony z winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 19.08.2014 17:25
smaczne i soczyste mięsko
IwonaKa 31.01.2014 11:18
nie próbowałam z winem,fajny pomysł
caralajna 14.09.2013 07:52
nie wiem czy czerwone wino nie byłoby lepsze ale pomysł wart polecenia
pacpaw 09.09.2013 21:25
taki karczek na pewno będzie smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak